Nieuws

2021

Expositie
Wees welkom op mijn expositie bij Trompenburg Tuinen en Arboretum! In deze prachtige botanische tuin in Rotterdam toon ik mijn pentekeningen en werken op glas. Als Artist-in-residence onderzoek ik hier de grenzen van het cultiveren. Hoe wordt de tuin onderhouden en waar groeit de natuur er dwars doorheen?

Expositie
• 1 t/m 31 oktober
• Ma: 12-17 uur – di t/m zo: 10-17 uur
Entree van Trompenburg (€ 9,95 normaal, gratis met o.a. Museumkaart)

Opening
Op 3 oktober om 15:00, met een vertelling door Annet Breure van Plantenverhalen, onder het genot van een hapje en drankje.
Hier kun je je aanmelden, zodat ik weet op hoeveel bezoekers ik kan rekenen.


 
Workshops ‘Planten tekenen’

Wil je zelf aan de slag met pentekenen in de tuin? Dat kan! Op 8 Oktober en 13 Oktober geef ik workshops planten tekenen. Laat je inspireren door de vormenrijkdom in de tuin. We tekenen met fineliner op papier. Dit materiaal kun je niet meer uitgummen, wat er juist voor zorgt dat je niet blijft schaven aan een blaadje of takje. Je leert te werken met de lijnen die je al gezet hebt. En als het echt niet meer te redden is? Dan pak je gewoon een nieuw vel papier.

Praktische informatie:

 • Wanneer: Vrijdag 8 Oktober van 14-16:30 en Woensdag 13 Oktober van 10-12:30
 • Waar: Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam
 • Kosten: € 15,00 excl. entree, incl. materiaal, koffie en thee en iets lekkers
 • Aanmelden: 8 Oktober of 13 oktober
 •  
  ‘Rozemarijn Oosthoek in Trompenburg’
  Ook Natura, het ledenblad van de KNNV – vereniging voor veldbiologie – besteedt in het septembernummer (Natura 3, 2021) aandacht aan mijn werkperiode bij Trompenburg Tuinen en Arboretum.

   
  ‘Door de tekenen gaan mijn ogen ogen’
  In het herfstnummer van het tijdschrift Oase, staat een interview met mij, over mijn werkperiode als kunstenaar bij Trompenburg Tuinen en Arboretum.
  Oase is hét tijdschrift dat volledig is gericht op natuurlijk tuinieren; met artikelen over inheemse planten en dieren in de tuin, ecologie, inspirerende tuinen, kunst, beleving en speelnatuur. Het verschijnt 4x per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen.

   
  Kinderworkshop ‘Plantenportret op glas’

  Op vrijdag 27 augustus geef ik weer een workshop voor kinderen: ‘Plantenportret op glas’. Kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn welkom om een plant uit de tuin die zij mooi vinden te schilderen op glas. Dit kunstwerkje kan thuis voor het raam komen te staan of hangen, zo nemen ze een stukje van de tuin mee naar huis.

  Praktische informatie:

 • Wanneer: Vrijdag 27 augustus van 10:30 – 12:00 uur
 • Waar: Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam
 • Kosten: € 9,95 excl. entree, incl. materiaal, een flesje sap en iets lekkers
 • Aanmelden: via Trompenburg Tuinen & Arboretum
 •  
  Groene gast
  In het tijdschrift Tuin+Landschap [nr. 12, 18 juni 2021] staat een interview met mij, in onze eigen tuin! Het gaat over mijn werk als tuinvrouw én kunstenaar. Lees hier de verkorte digitale versie.

   
  Artist-in-residence Trompenburg

  De grenzen van het cultiveren
  Dit jaar ben ik als Artist-in-residence verbonden aan Trompenburg Tuinen & Arboretum. In deze prachtige botanische tuin in Rotterdam onderzoek ik de grenzen van het cultiveren. Dit doe ik in de vorm van pentekeningen, gelaagde schilderingen op glas, workshops en activiteiten in de tuin. Voor deze werkperiode ontvang ik subsidie van Stichting Volkskracht en Gemeente Rotterdam.   
  Genomineerd!
  Mijn tekening ‘Wie leven draagt’ kreeg de meeste stemmen in Delft en hoorde zo bij de beste 5 kunstwerken! Dit leverde een expositie op in het Gemeentehuis van Delft.

  Helaas is mijn tekening niet Het Kunstwerk van regio Haaglanden 2021 geworden, maar kreeg wel een eervolle vermelding van de vakjury.

   
  Stem op mijn tekening!

  Wordt mijn tekening ‘Wie leven draagt’ het kunstwerk van regio Haaglanden? Stem nu (t/m 28 maart)! 

  Wedstrijd ‘Verbinden’
  Met deze pentekening doe ik mee aan de wedstrijd ‘Verbinden’, een initiatief van het platform Quarantainekunst. Nu de musea en galeries dicht zijn, is dit een welkom alternatief. Kunstenaars kunnen hun werk exposeren achter een goed zichtbaar raam in het centrum van hun stad. Mijn tekening is te zien bij Hotel de Emauspoort in Delft, een prominente plek in de binnenstad (vlakbij de Nieuwe Kerk).

  Pad naar Pasen

  Koorschool Delft heeft een Online Muzikaal pad naar Pasen samengesteld, met prachtige koorwerken die passen in de Passieweek. Ik maakte tekeningen voor een korte animatie als inleiding bij elke video.

  Van Palmzondag tot en met Eerste Paasdag kun je iedere dag een muziekstuk in je mailbox ontvangen, speciaal hiervoor uitgekozen en toegelicht door gerenommeerde musici, zoals John Rutter, Ton Koopman en Jessica Curry. Vrijzinnig predikant en schrijver Carel ter Linden voegt in korte bespiegelingen achtergrondinformatie over de liedteksten toe.

  Hier vind je meer informatie en kun je je abonneren voor €11; de helft wordt gedoneerd aan Oxfam Novib!
   
  Quarantainekunst

  Via het platform Quarantainekunst toon ik mijn werk op verschillende locaties in het centrum van Delft. Nu de musea en galeries dicht zijn kan er via Quarantainekunst toch kunst worden bekeken, achter allerlei ramen in de regio Haaglanden.
   
   

  2020

  Atelierroute en Herfstsalon
  Dit jaar doe ik mee aan de 25e Delftse Atelierroute en de bijbehorende Herfstsalon in Kadmium, presentatieruimte voor hedendaagse kunst, Delft. Wees welkom!


   
  Kunstkaarten

  Per 1 augustus verkoop ik 5 van mijn ansichtkaarten bij Voorlopig Delft, excentriek warenhuis.

  Wilde Weelde

  Sinds begin 2020 ben ik lid van Vakgroep Wilde Weelde, de vakvereniging van hoveniers, ontwerpers, boomverzorgers, kwekers en leveranciers die werken vanuit een ecologische visie.


  2019

  Ecologisch hovenier
  Diploma behaald! Na twee inspirerende en leerzame jaren mag ik mij nu officieel Ecologisch Hovenier noemen!


  Dankzij Stichting Oase en TerraNext en onze onze vaste docenten Heilien Tonckens en Marcel Rekers, gastdocenten en mijn leuke medestudenten.

  Peter en de Wolf
  Bij het orkeststuk van Sergej Prokofjev van het sprookje ‘Peter en de Wolf’ zal ik kunstprojecties maken, live op het podium.
  Terwijl symfonie-orkest La Sinfonia Contea dit stuk speelt, vertelt theatermaker Jelle Van Der Meulen het verhaal en maak ik projecties van mijn kijkdoos, die ik live bedien. Er zijn 3 voorstellingen:

  • 29 november 19.00 – Zutphen: Theater Hanzehof
  • 1 december 15.00 – Zevenaar: Het Musiater
  • 8 december 15.00 – Steenwijk: Rabo Theater de Meenthe


   

  2018

  Expositie ‘WAAR DE NATUUR EEN HUIS ONTMOET’
  Tekeningen, schilderijen, objecten

  3 t/m 25 november 2018. Zaterdag en zondag van 13:00-17:00 uur.
  Opening: zondag 4 november om 15:00 uur
  Ingeluid met een optreden van het Tussenkoor

  Kunstkapel Notre Dame Des Arts
  Rijksstraatweg 37, Ubbergen

  Waar de natuur een huis ontmoet, daar is de tuin. In mijn werk als kunstenaar en tuinvrouw onderzoek ik deze ontmoeting. Mensen geven vorm aan hun (nabije) omgeving en de natuur groeit hier weer doorheen. Wie beïnvloedt wie?

  Tijdens mijn expositie is er een speels geheel te zien van grote tekeningen, dagelijkse kunstwerken (365 pentekeningen, 365 aquarellen), schilderijen op glas, een onbevattelijk schilderij en objecten van gejut materiaal.

  Kunstkapel Notre Dame Des Arts is een galerie in de kapel van voormalig klooster de Refter te Ubbergen.

  De Gelderlander
  Op dinsdag 16 januari 2018 stond ik in de krant. Al juttend naar potentiële kunst werd ik gefotografeerd, voor een artikel in de Gelderlander over het aangespoelde afval aan de Waal.

  “Vervelend, al dat afval op de oevers langs de Waal dat het hoogwater heeft achtergelaten? Niet voor kunstenares Rozemarijn Oosthoek uit Ubbergen. Integendeel: een grabbelton is het voor haar, waarin het goed jutten is. Op het stadseiland Veur Lent was ze gisteren druk op zoek tussen de aangespoelde rommel. Om er kunst van te maken. Aan aanbod van grondstoffen geen gebrek: plastic doppen, veel stukken hout, plastic flessen, tennisballen. “Vooral wattenstaafjes liggen er veel. Ik heb er al wel bijna 500 opgeraapt. Ik maak vaak een soort kijkdozen: kistjes met tekeningen of schilderijen erin. Soms maak ik er objecten bij en daar kan ik het afval goed voor gebruiken. Je krijgt dan een soort 3D-schilderij.”


  2017

  Onbevattelijk
  Het schilderij dat ik in opdracht maakte, naar aanleiding van het thema ‘Onbevattelijk, is klaar!

   
  Kunst en natuur
  In juni/juli 2017 mocht ik voor 11 dagen als artist-in-residence verblijven in de Telpost te Millingen, om in het nabijgelegen bos – ‘De Halve Bunder’ – kunst te maken.

  ‘De Halve Bunder’ is de buitenlocatie van Stichting Kunst in Millingen, met een oppervlakte van 5000 m2.


  2016

  Woesteland: T-shirts en truien
  Ze zijn gedrukt: de nieuwe T-shirts en truien van Woesteland, waarvan ik het ontwerp maakte!


  Expositie 365

  De expositie van ‘365’ bij Het Wijkbedrijf Nijmegen van september t/m november 2016.

  Hierboven is een foto van de opening te zien. Het was goed bezocht en ik kreeg veel leuke reacties!


  Religiekritiek boek!

  Het boek waaraan ik meewerkte: Jansen, Oosthoek, Terpstra, van de Schoor & Heinsman (red.): Een gebed zonder eind, stijlen van religiekritiek van de oude Grieken tot nu, Nijmegen 2016


  2015

  Vogelbescherming Nederland

  Mijn tekening ‘Waar bomen staan die alleen vogels kennen’ werd geëxposeerd bij Vogelbescherming Nederland, nadat hij was genomineerd voor de wedstrijd ‘Bevlogen Oog’.

  Religiekritiek teksten website

  Voor het project Stijlen van Religiekritiek van de Radboud Universiteit (2014-2015) schreef ik over de kritiek op de kruiswegstaties van Aad de Haas (1920-1972).


  Artikel over Aad de Haas in More

  More, nieuwsbrief Stichting Thomas More, no. 100, April 2015, artikel ‘Een mens onder de mensen’, p. 6-7


  Expositie nieuwe composities

  De expositie van mijn nieuwe serie composities, 2014-2015.


  2013

  In de Boskapel in Nijmegen mocht ik 2013 mijn schilderijen tentoonstellen.


  2012

  Na mijn afstuderen aan de kunstacademie in Zwolle (2012), verhuisde ik mijn schilderijen en etsen naar Galerij Amare, in het Achterhoekse Vorden.


  Expositie Ierland

  Expositie in craftshop en theetuin ‘Seál’, Tigh Cháit, Inis Meáin, Aran Islands, Co. Galway, Ierland (2012).


  Afstuderen ArtEZ Zwolle

  Eindexamenexpositie, ArtEZ Zwolle, 2012


  2011

  Vliegkunstenaars
  Highspeed Pro Filmcursus Vliegkunstenaars, Wageningen Universiteit.


  Expositie 

  In 2011 Exposeerde ik mijn schilderijen en etsen in het Middenhuis in Zutphen. Dit is het gemeenschapshuis van de wijk Leesten, waar allerlei activiteiten plaatsvinden.