Kruidentuin

Dit is de kruidentuin van De Refter, een woon-werkgemeenschap in Ubbergen. Deze heb ik 5 jaar beheerd en onderhouden. Hieronder is een foto-impressie te zien en kun je meer lezen over de tuin.

De kruidentuin bevindt zich in het midden van de gezamenlijke moestuin, met in het middelpunt een kruidenspiraal die we samen aangelegd hebben. Dit geheel was omsloten door een cirkelvormige buxushaag, met aan weerszijden paden die daar naartoe lopen (inmiddels heeft de buxus het begeven en hebben we de cirkel afgebakend met gebakken klinkers).
In het voorjaar van 2017 heb ik met hulp van medebewoners paaltjes aan de randen van de tuin geplaatst, waardoor de kruidentuin zich mooi onderscheidt van de moestuin. Het hout is afkomstig uit het bos dat aan de tuin grenst.

Kruidenvariatie
Het kruidenassortiment heb ik steeds verder uitgebreid. Toen ik in 2015 het beheer overnam, stonden er al een heleboel lekkere kruiden in: verschillende soorten salie, (citroen)tijm, lavendel, rozemarijn, bieslook, venkel, lavas, citroenmelisse, verschillende soorten munt, bonenkruid, dragon, oregano, citroenverbena, sint janskruid en duizendblad. En ook leverkruid, helmkruid, boerenwormkruid, hartgespan, agrimonie, brunel, stokroos en longkruid; kruiden die ik niet direct voor de thee gebruik, maar die traditioneel wel in kruidentuinen te vinden zijn vanwege hun geneeskracht, en waar bijen en vlinders van houden.

Keukenkruiden
Elk jaar heb ik voor nieuwe aanwas van de keukenkruiden gezorgd: peterselie, koriander, basilicum, selderij, dille en kervel. Deze plaatste ik zoveel mogelijk in potten en pannen op palen, zodat de slakken er niet bij kunnen; toen ik ze nog in de volle grond plantte, bleef er helaas niet veel van over.

Nieuwe kruiden
In de loop van de tijd heb ik verschillende kruiden toegevoegd, zoals hysop, laurier, kerrieplant, absintalsem, lavatera, dropplant, bergamotplant, bergsteentijm, mexicaanse dragon. De ene meer voor de sier en geur, de ander voor het gebruik. Ook heb ik eenjarige bloemen gezaaid, zoals goudsbloem en bolderik en komt er elk jaar tussen de planten van alles uit zichzelf op, zoals gewone teunisbloem, kamille en zomerfijnstraal. Zo is het steeds een kleur- en geurrijk geheel.

 

< VorigeVolgende >