Religiekritiek

Voor het project Stijlen van Religiekritiek van de Radboud Universiteit (2014-2015) schreef ik over de kritiek op de kruiswegstaties van Aad de Haas (1920-1972). De Haas maakte in de jaren 1946-47 een kruisweg voor de Sint Cunibertuskerk te Wahlwiller (Limburg). Omdat deze behoorlijk afweek van wat gebruikelijk was in zijn tijd, kreeg hij hier veel kritiek op. Het zou niet passend zijn bij de heiligheid van de Katholieke Kerk. Uiteindelijk ontstond er een ware hetze rondom deze kunst en was De Haas genoodzaakt zijn kruiswegstaties uit de kerk te verwijderen. Pas in de jaren ’80 keerden ze, na een postume rehabilitatie, terug naar de kerk waarvoor ze gemaakt zijn. Helaas heeft de kunstenaar dit niet meer heeft mogen meemaken.

Lees de teksten op de daarvoor bestemde website:
‘Onze Lieve Heer vliegt de kerk uit’
De Kerk als machtig en log instituut
De menselijkheid van Christus
Profanerende religieuze kunst

Deze website heeft een wikipedia-achtige opzet, met doorklikmogelijkheden naar achtergrondinformatie over de auteurs, werken, stijlen en tijdsperiodes. Klik hier voor meer informatie over dit project.

Naast deze teksten, mocht ik ook in de More een artikel schrijven over de commotie rondom Aad de Haas. More is het blad van Stichting Thomas More, de Stichting waarvan ik een beurs heb mogen ontvangen voor mijn aanvullend jaar filosofie aan de Radboud Universiteit (2012-2013) en die me voor dit project ook financieel heeft gesteund.

More, nieuwsbrief Stichting Thomas More, no. 100, April 2015, artikel ‘Een mens onder de mensen’, p. 6-7

Na dit project mocht ik meewerken als redactielid aan een boek over de stijlen van religiekritiek, met de website met alle exempla als uitgangspunt. Lees hier meer over dit boek.