Wilgentuin

Dit is een tuin in het Achterhoekse dorp Silvolde, waarvoor ik een ontwerp (2016) heb gemaakt. De bewoner had jarenlang samen met zijn buren een tuin gedeeld, maar toen er nieuwe buren kwamen, dienden het twee tuinen te worden. Als afscheiding tussen beide te vormen tuinen heb ik samen met een collega een wilgenschutting gevlochten. Achterin de tuin hebben we een kastanjehouten hekje geplaatst, als doorgang tussen beide tuinen. Hierdoor is er naast de beslotenheid van de afzonderlijke tuinen ook een laagdrempelige mogelijkheid tot contact, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.


Deze tuin op het noord-oosten heeft zowel bij het huis een terras als achterin. Zo kan het op verschillende momenten van de dag van de zon worden genoten. Als doorgang van het voorste terras naar de rest van de tuin heb ik een robuuste stalen rozenboog geplaatst. De bestrating is in wildverband gelegd met hergebruikte stoeptegels (30×30 en 60×40) en nieuw aangeschafte roodbruine bakstenen.


Om een en ander zo levendig mogelijk te visualiseren, heb ik bij het ontwerp een maquette gebouwd.


Bij de beplanting heb ik gekozen voor een combinatie van klimplanten (tegen de schutting), kleinfruit en vaste planten, kruiden en bodembedekkers met verschillende bloeitijden die ook voor insecten aantrekkelijk zijn. Zo is het een kleur-, geur- en smaakrijk geheel geworden.


Hieronder is het hekje tussen beide tuinen goed te zien. De beplanting die ik in mei erin zette, was in augustus al mooi aangeslagen en volop in bloei, zoals het leverkruid, de herfstaster en de blauwe helmbloem.